Živali so bile enakovredne faraonom

Davni Egipčani so v mumificiranje živali vložili enako količino truda in skrbnosti kot v mumificiranje svojih kraljev in sorodnikov.

Vrsto živali (sesalcev, ptic in plazilcev) so ubili, jih mumificirali in jih poklonili bogovom, ki so jih častili predvsem v času vladavine faraona Amenhotepa III., 1400 let pred našim štetjem.

Boginjo Bastet je predstavljala mačka, Horusa sokol ali pavijan, Thotha štorklja, Sobeka krokodil itd. Ker je bilo v starem Egiptu na ta način ohranjenih veliko živali, so strokovnjaki predvidevali, da so Egipčani na ta način izpopolnjevali svojo tehniko mumificiranja. Vendar pa se skupina britanskih organskih kemikov s to teorijo nikakor ne strinja.

Najnovejše forenzično orodje je omogočilo natančnejšo preučitev uporabljenih materialov za mumificiranje živali in izkazalo se je, da so ljudje za ohranjanje živali uporabljali širno paleto najrazličnejših snovi, nekaterih izmed njih izredno redkih in dragih. Kvaliteto uporabljenih snovi pa je moč primerjati s snovmi, ki so jih uporabljali za mumificiranje faraonov in svojih najdražjih.

Dodaj odgovor