Zakaj sorodniki smrdijo?

Znanstveniki so povedali, da naše družine zaudarjajo. Zakaj? Zaradi naravnega procesa izogibanja incestu. V nedavni študiji so raziskovalci s pomočjo 25 družin, od katerih je vsaka imela vsaj dva otroka, stara od 6 do 15 let, proučili, kakšno vlogo ima vonj pri drugih družinskih odnosih.

Že predhodne študije so pokazale, da je vonj pomemben dejavnik pri družinskih odnosih. Matere in dojenčki se namreč že takoj po rojstvu naučijo prepoznati vonj drug drugega.

V omenjeni raziskavi so vsem članom družine dali majico, v kateri so spali tri noči zapovrstjo. Oprali so jo lahko le z milom brez vonja, ki so ga dobili skupaj z majico. Majice so nato morali zapreti v plastično vrečko. Prostovoljce so prosili, da povohajo dve majici – eno, ki jo je nosil član družine, in eno, ki jo je nosila neznana oseba, ki je sodelovala v poskusu.

Starše so prosili, naj identificirajo majice svojih otrok, in otroke, če lahko identificirajo majice svojih staršev, bratov ali sester. Vsakega, ki je sodeloval v poskusu, so vprašali tudi, kateri izmed dveh vonjev jim je ljubši.

Matere in očetje so v glavnem prepoznali vonj svojih otrok, pri tem so bile nekoliko bolj uspešne matere. Prav nobeden pa ni mogel razločiti vonja posameznih otrok. Otroci, stari med 6 in 8 let, niso prepoznali vonja svojih staršev, medtem ko so ga otroci od 9 do 15 let prepoznali brez problemov.

Najbolj so raziskovalce presenetili odgovori na vprašanje, kateri vonj jim je ljubši. V glavnem je vsem bil ljubši vonj neznane osebe in ne vonj sorodnika. Večina mater ni maralo vonja svojih otrok, medtem ko so otroci sovražili vonj svojega očeta. Zato raziskovalci menijo, da je to del mehanizma, ki pomaga preprečevati incest. Predvsem kaže na to dejstvo, da bratje in sestre ne marajo vonja drug drugega, medtem ko jih vonj koga drugega pri istem ali nasprotnem spolu ne moti.

Dodaj odgovor