Vrnitev Ramzesa v domovino

Mumijo, za katero so strokovnjaki prepričani, da pripada legendarnemu egipčanskemu faraonu Ramzesu, bodo vrnili v domovino, kjer so jo pred 150 leti uplenili in pripeljali v Združene države.

Pristojni muzeja Michael Carlos v Univerzi Emory so uradno predali egipčanski vladi 3.000 let staro mumijo na mednarodnem letališču Hartsfield v Atlanti.

Kurator muzeja je povedal, da je povsem prepričan, da majhna mumija pripada Ramzesu I., ki je vladal v Egiptu od leta 1292 do leta 1290 pred našim štetjem. Vendar pa so nekateri drugi strokovnjaki nekoliko bolj skeptični, saj o tem ne obstajajo trdni dokazi.

Ob pomanjkanju dokazov DNK so bili strokovnjaki pri identificiranju mumije odvisni od drugih zgodovinskih, arheoloških in znanstvenih dejstev. Večina jih izpostavlja predvsem položaj mumije (prekrižane roke na prsih), ki se je uporabljal predvsem v obdobju Ramzesa I., vendar so nekateri prepričani, da je obraz mumije izredno podoben obrazoma njegovih naslednikov; to sta bila Setija I. in Ramzesa II.

Mumijo je na letališču Hartsfield sprejel vodilni egiptolog Zahi Hawass in povedal, da bo mumija že naslednje leto razstavljena v egipčanskem muzeju Luxor.

Dodaj odgovor