Vojna uničuje okolje v Afganistanu

Pri Združenih narodih so povedali, da je dve desetletji trajajoča vojna v Afganistanu pripeljala do tolikšne škode v pokrajini, da je njena rekonstrukcija močno vprašljiva.

Študije, ki so jo izvedli pri UNEP-u (UN Environment Programme), so pokazale, da se bo kmalu potratilo kar polovico zalog vode v mestih. Otroci delajo v 12-urnem delavniku v nevarnih tovarnah, kjer spijo kar ob delujočih strojih.

Več kot polovico gozdov v treh afganistanskih provincah (Nangarhar, Kunar in Nuristan) je v preteklih 25 letih bilo popolnoma uničenih.

Raziskovalci iz Unep-a so študijo izvedli v sodelovanju s prehodno afganistansko vlado in je vključevala 20 afganistanskih in tujih strokovnjakov, ki so obiskali 38 točk v štirih večjih mestih in 35 točk na podeželju.

Poročilo navaja, da so dolgoletni konflikti privedli do padca lokalne in državne vlade, uničenja infrastrukture, nazadovanja agrikulturnih aktivnosti idr. Ljudi je pripeljalo iz podeželja v mesta, kjer je že tako veliko pomanjkanje najbolj osnovnih dobrin.

Lansko leto se je v Afganistan vrnilo kar dva milijona beguncev in pričakuje se, da se jih bo leta 2003 vrnilo še dodatnih milijon, kar bo še dodatno obremenilo državno blaginjo in njene naravne vire. V poročilu so navedli, da vodni sistem v Kabulu zaradi neprimernega vzdrževanja (puščanja) in ilegalne uporabe izgublja do 60% zalog vode.

V Heratu deluje le 10% izmed 150 javnih vodovodnih pip. V mestu, prav tako v Mazar-e-Sharifu, Kandaharju in prestolnici, medicinske odpadke iz bolnišnic odlagajo kar na ulice in zapuščene vodnjake. Ponekod odpadki vsebujejo tudi brizgalke in človeške organe. Mestna pitna voda ima visok nivo okuženosti z bakterijami.

Največji problem pa predstavlja odlaganje kompaktnih odpadkov, ki jih odlagajo kar na ozemlju nad mesti, zato obstaja velika nevarnost, da jih bo dež odplaknil nazaj na mestne ulice.

Popolnoma so uničeni tudi dobičkonosni nasadi pistacije v severnem delu Afganistana. Močno sta prizadeta tudi živalski in rastlinski svet države.

Dr Klaus Toepfer, generalni direktor Unep-a, je poudaril, da bi obnovitev večjega dela države morala predstavljati glavni del projekta okoljevarstvenikov.

Dodaj odgovor