Večni pečat WTC-ja

Padec World Trade Centra je za seboj na dnu reke Hudson pustil večni pečat. Najverjetneje bo nova plast sedimentov na rečnem dnu ostala večni spomin geologom naslednjih generacij na tragedijo 11. septembra 2001, v kateri se je v atmosfero sprostilo na tisoče ton pepela in dima. Večina usedlin se je nakopičila v sosednjem rečnem ustju reke Hudson.

Ogenj, ki je še tedne po napadu divjal na mestu katastrofe, je s tem, ko se je odmaknil z mesta nesreče, podvojil onesnaženje vode in prispeval svoj delež k nastali plasti sedimentov na dnu reke Hudson.

Strokovnjaki novonastalo plast sedimentov povezujejo s slavnima dvojčkoma zato, ker vsebuje visok nivo kalcija, stroncija in žvepla, kar so glavne sestavine sadre, ki se navadno uporablja za gradnjo.

Larry Clark z Oddelka za oceane pri National Science Foundation je povedal, da je uničenje World Trade Centra, ki je imelo za posledico novo plast sedimentov na rečnem dnu, znanstvenikom postreglo z odličnim kemijskim primerkom. Kakorkoli že, ni nobene garancije, da bo nova plast na rečnem dnu večna. Naravni pojav oseke in rečni tok bi lahko v naslednjih letih spremenil obliko usedlin na rečnem dnu.

Kljub temu pa strokovnjaki upajo, da jim bo tako močan kemičen odtis omogočil natančnejše študije o tem, kaj se zgodi z usedlinami na dnu rečne struge. Kasneje bi lahko te ugotovitve povezali z ostalimi iz dna oceanov.

Dodaj odgovor