Upanje za dojenčke, katerih matere med nosečnostjo uživajo alkohol

Ženske, ki med nosečnostjo pogosto uživajo alkohol, lahko povzročijo številne poškodbe na plodu. Sedaj so znanstveniki s harvardske univerze zelo blizu k preprečitvi takšnih poškodb.

Odkritje kemikalije v telesu, ki naj bi možganske celice varovala pred poškodbami, bi lahko nekega dne vodila do zdravila nosečih žensk alkoholičark.

Pitje alkohola med nosečnostjo povzroči številne posledice, kot so duševna zaostalost ali problemi z rastjo otroka ali pa številne druge okvare. Vse to so posledice strupenih učinkov alkohola na možganske celice fetusa.

Strokovnjaki so razrešili zapleten kemijski proces, ki bi lahko pomenil ključ do preprečitve vsaj nekaterih izmed navedenih poškodb. Natančno so preučili protein NAP, ki naj bi celice ščitil pred celo vrsto strupov, ki se nahajajo v človeškem telesu.

Kako protein NAP opravlja svoje delo, so najprej poskusili na miših. Ena vrsta je praktično izgubila vse svoje sposobnosti za varovanje proti čemer koli, razen proti alkoholu, kar je znanstvenikom omogočilo natančneje preučiti protialkoholni učinek proteina.

Rezultat je dokaz o tem, kako etanol v alkoholnih pijačah povzroči uničenje pri razvoju živčnega sistema fetusa in preprečuje, da bi do ključne faze razvoja procesa sploh prišlo.

Strokovnjaki so prepričani, da v kolikor bi lahko zaustavili ta “prepovedan” učinek alkohola, lahko preprečijo večino poškodb v razvoju zarodka. Tako bi v prihodnje lahko izdelali zdravilo, ki bi še nerojene otroke ščitilo pred učinki prekomernega uživanja alkohola njihovih mater med nosečnostjo.

Dodaj odgovor