Steklo, ki se čisti samo

Revolucionarna oblika stekla, ki ima sposobnost samočiščenja, bi za vedno lahko odpravila nevarne kemijske preparate za čiščenje steklenih površin.

Steklo Pilkington Activ ima posebno, ekstremno tanko prevleko iz mikrokristalov titanovega oksida, ki reagira na dnevni svetlobi. Ta reakcija brez vsakršnega preparata za čiščenje odpravi umazanijo stekla. Tako se, ko steklo pride v stik z vodo, ustvari hidrofilni učinek, ki odpravi umazanijo.

Gre za eno izmed štirih novosti iz finala eminentnega tekmovanja za nagrado MacRobert, ki se podeljuje za posebne dosežke v tehniki. Zmagovalec bo prejel denarno nagrado v vrednosti 50.000 angleških funtov. Preostale tri novitete, ki se potegujejo za prestižno nagrado, vključujejo: preklopne 2D-3D displeje, ekološko prijazen vbrizgalni sistem goriva in programsko opremo, ki povezuje večsistemske računalniške plošče.

Novost je rezultat skoraj desetletje in pol trajajočih raziskav in razvoja raziskovalcev s Centra za tehnološke raziskave v Pilkingtonu. Člani raziskovalne skupine upajo, da bodo nekoč novi izum uporabili za razgradnjo bakterije E-coli ali nekaterih drugih bakterijskih infekcij na površju. Prav tako bi se lahko uporabil kot naravni čistilec zraka (kot na primer formaldehid).

Dodaj odgovor