So Inki sami uničili svoje templje?

Španski arheolog meni, da so Inki sami uničevali svoje templje z dragocenimi zlatimi kipi v notranjosti, preden so ti padli v roke španskih osvajalcev.

Ian Farrington z avstralske državne univerze je do teorije prišel skupaj z Julinhom Zapato z Univerze San Antonio Abad del Cusco, ko sta skupaj izkopala tempelj v Peruju, imenovan Pambokancha, ki je 30 kilometrov od inkovske prestolnice Cusco.

Nekoč je imelo to področje izreden religiozni pomen in še današnji okoliški prebivalci na bližnjem griču vsako leto prirejajo 4. decembra znameniti festival Svete Barbare, kot so to počeli že stari Inki.

Farrington je povedal, da se mu je področje že nekaj časa zdelo nenavadno predvsem zato, ker je bilo uničeno zgolj od Inkov in nikoli oplenjeno. Po njegovih besedah so Inki tempelj dobesedno zaprli. Preden so pobegnili pred španskimi osvajalci, so sistematično uničili vso lončevino in požgali predmete, namenjene verskim obredom. S seboj so odnesli le nekaj najpomembnejših pripomočkov in trupla pomembnih prebivalcev.

Arheologi so njihove ostanke našli po vsem ozemlju davnega inkovskega imperija, in sicer vse od Ekvadorja do Argentine.

Dodaj odgovor