SMART-1 prispel do Lune

Bila je dolga pot, a prva evropska misija na Luno se končno bliža svojemu cilju. SMART-1, ki se je na pot podal že 27. septembra 2003, bo v Lunino orbito vstopil danes, 15. novembra 2004.

Esini strokovnjaki upajo, da bo misija posredovala niz kvalitetnih in dragocenih informacij, s katerimi bodo strokovnjaki lahko razvozlali nekatere največje lunine skrivnosti.

Januarja leta 2005 naj bi plovilo pričelo izvajati prve obsežnejše študije luninega površja z X-žarki in tako omogočilo pridobiti informacije o sestavi in starosti edinega Zemljinega naravnega satelita. Na ta način bodo lahko znanstveniki natančno ugotovili, kako je nastala Luna.

Plovilo SMART-1, velikosti domačega pralnega stroja, za let uporablja popolnoma nov pogonski sistem. Tokrat je bilo prvič, da je plovilo iz Zemljine atmosfere izstopilo s pomočjo ionskega pogona. Običajna vesoljska plovila za to uporabljajo motorje, ki temeljijo na kemijskih reakcijah za zbiranje goriva, kar pri izpuhu iz motorja plovilo potiska naprej. Takšna plovila morajo na svojem krovu imeti dve vrsti goriva, ki reagirata med seboj (vodik in kisik), medtem ko SMART-1 deluje le na podlagi ksenona. Je lažji in predvsem cenejši.

Uspeh SMART-1, ki velja za majhno misijo, je nedvomno velik napredek na področju vesoljske tehnologije. S tem, ko je dosegel Luno, je dokazal, da bi vesoljska plovila prihodnosti z enakimi motorji lahko dosegla Merkur, Mars in druge planete našega osončja.

Dodaj odgovor