Skrivnost Napoleonove smrti

Teorijo o tem, da so Britanci za Napoleonov umor uporabili arzenik, so raziskovalci podkrepili z novimi dokazi.

Nekateri teoretiki so vztrajali, da so francoskega vladarja zastrupili njegovi sovražniki na otoku Sveta Helena. Izpostavili so dokaze o visokem nivoju arzenika, ki so ga z najnovejšimi metodami odkrili v laseh mrtvega Napoleona, kar dokazuje zaroto.

Vendar sedaj nove raziskave nakazujejo na izpostavljenost Napoleona strupenim elementom v daljšem časovnem obdobju, zato je tudi malo verjetno, da bi bil to vzrok njegove smrti.

Napoleona so na otok Svete Helene izgnali po porazu v bitki pri Waterlooju leta 1815. Umrl je v ujetništvu meseca maja 1921.

Uradni zapisi iz tistega obdobja pravijo, da naj bi Napoleon bolehal za rakom, do katerega je pripeljala rana na želodcu.

Glavni osumljenec za umor z arzenikom je Napoleonov prijatelj, grof Charles de Montholon, ki naj bi vladarja zastrupil po naročilu britanskih veljakov. Evropa se je namreč za vsako ceno želela znebiti Napoleonovega izredno močnega vpliva.

Vendar so najnovejše analize Napoleonovih las v policijskem laboratoriju v Parizu pokazale nenormalno visok nivo arzenika v telesu. To nakazuje na dejstvo, da mu je, v kolikor je arzenik resnično povzročil Napoleonovo smrt, moral biti izpostavljen večkrat v svojem življenju in ne le v obdobju bivanja v izgnanstvu na Sveti Heleni.

Raziskovalci so razglasili, da so dokazali, da na Sveti Heleni ni prišlo do zastrupitve carja. Še vedno pa je povsem nejasno, kako je Napoleon v svojem življenju prišel v stik s tolikšnimi količinami arzenika.

Dodaj odgovor