Sadamov novi dom

Ali so ameriške vojaške sile med bombardiranjem predsedniške palače pomislile na nemškega arhitekta, ki trdi, da je Sadamu Husseinu načrtoval več milijonov vredno utrdbo, ki naj bi se nahajala globoko pod zemljo.

Karl Bernd Esser je na spletnih straneh svojega podjetja objavil podatek, da je bil bunker do potankosti zgrajen že leta 1988 in obsega skupno površino 1.800 kvadratnih metrov.

Projekt, ki je stal kar 66 milijonov ameriških dolarjev, je svojo vrednost potrdil leta 1991 v času zalivske vojne, ko je prestal vsa močna bombardiranja tega področja.

Spletna stran podjetja pri katerem je zaposlen Esser, Sheltex, obsega slike, ki naj bi prikazovale komandni center bunkerja, predsedniško spalnico, del klimatskih naprav in vrata.

Esser je pred kratkim za nemško televizijo ZDF povedal, da zidovi bunkerja, ki dosegajo debelino kar treh metrov, lahko prestanejo temperaturne šoke tudi do 300°C in preživijo vse kar ne predstavlja bližnji direktni udarec jedrskega orožja velikosti oziroma moči, kot je bila atomska bomba, ki je uničila Hirošimo.
Dva podzemna rova vodita direktno do iraške reke Tigris.

Esser je v pogovoru z televizijo ZDF povedal tudi, da prav nič ne obžaluje izgradnje bunkerja za iraškega predsednik. “Bunkerji ne streljajo na ljudi. So varna mesta za preživetje bombnih napadov po standardih NATA,” je še dodal.

V času, ko je bil kompleks izgrajen, na Sadama Husseina v Združenih državah niso gledali kot na grožnjo, kakor danes. Prav za prav je Zahod v tem času nanj gledal kot na pravo nasprotje fundamentalnega režima v sosednji državi Iranu.

Na spletnih straneh Sheltexa je mogoče prebrati tudi trditve o načrtovanju zgradb in gradnji bunkerjev po vsem svetu, ki predstavljajo edino podjetje, ki izpolnjuje zahtevane standarde za NATO, ZDA, Nemčijo, Švedsko in Švico.

Dodaj odgovor