Problemi pri spolnosti

Globalna študija o spolnosti ljudi nad 40 let starosti, je razkrila, da jih je večina spolno še vedno aktivnih, vendar jim staranje pri ljubljenju povzroča precej težav.

Mednarodna raziskovalna skupina je po anketiranju 27.500 posameznikov ugotovila, da je imelo 80 odstotkov vprašanih moških, starih med 40 in 80 let vsaj enkrat mesečno spolni odnos. Pri ženskah je odstotek nekoliko manjši: spolno aktivnih je 65 odstotkov žensk. Izkazalo se je tudi, da ima 38 odstotkov žensk in 44 odstotkov moških spolni odnos več kot enkrat tedensko.

Seveda se spolna aktivnost s starostjo manjša. Večina vprašanih, ki imajo partnerje, je povedala, da ima redne spolne odnose.

Med drugim se je izkazalo tudi, da je okoli četrtina moških soočena z eno spolno težavo, najpogosteje s prezgodnjo ejakulacijo ali težavo erekcije. Največ spolih problemov imajo menda Azijci. Pri ženskah je najpogostejši problem pomanjkanje spolnega poželenja, nezmožnost dosege orgazma, odsotnost užitka in težave z vzburjenostjo. Prav tako se naštete težave tudi pri ženskah najpogosteje pokažejo med Azijkami in Afričankami.

Po mnenju znanstvenikov imajo vse ugotovitve revolucionarni smisel. Na začetku človeštva so predvsem ženske živele v precej bednih razmerah, nosečnost je zahtevala še dodatne že tako omejene vire prehrane in tako ogrožala obstoj ženske. Če ženske ne bi uravnavale svoje spolne sle, bi lahko izumrle. Časi so se spremenili, človek pa se ne spreminja tako hitro. Tako so še danes ženske podvržene številnim stresnim dejavnikom, kot so finančne težave, stres itd., ki vplivajo na njeno spolno poželenje.

Večina starejših žensk, starih od 60 do 68 let, se poslužuje raznih terapij, ki jim pomagajo do užitka pri spolnih odnosih. Pri tem so poudarili, da večina zdravnikov samoiniciativno ne povpraša po morebitnih spolnih težavah. Prav to je bil glavni namen študije: dokumentirati spolne težave odraslih, da bi jih zdravstveni delavci začeli resneje obravnavati.

Dodaj odgovor