Populacija pand

Najbolj obsežna in natančna študija o populaciji kitajskih velikih pand je pokazala, da so si pande, ki so še pred nekaj leti bile na samem pragu izumrtja, opomogle. Danes jih v divjini namreč živi kar 40 odstotkov več, ko smo bili prepričani.

Raziskovalci so v študiji zabeležili 1.590 pripadnikov te ogrožene vrste v divjini, kar je nedvomno velik porast od leta 1988, ko jih je živelo le še 1.100. Še 161 pa so jih vzredili v ujetništvu.

V štiri leta trajajoči združeni študiji so raziskovalci izslediti prav vsako še živečo pando, za razliko od preteklih študij, ki so zajele le določeno število pand iz izbranih delov njihovega naravnega okolja.

Pande imajo raje samotno življenje v visokogorju ali globokih dolinah, zato so sedaj raziskovalci z uporabo satelitov našli pripadnike vrste tudi na področjih, za katera sploh niso predvidevali, da bi lahko bila njihovo bivalno okolje.

Medtem ko so pred leti pande bile zelo razširjene na področju južnega in vzhodnega dela Kitajske in njenih sosed Vietnama in Mjanmara, jih je danes možno najti le v zmernih gozdovih šestih gorskih grebenov jugozahodnega dela Kitajske. Na Kitajskem je danes 40 rezervatov pand. Še pred dvema desetletjema jih je bilo samo trinajst in poleg tega je kar 95 odstotkov pripadnikov vrste v programu zaščite ogroženih živali.

Rezultate študije bo nedvomno moč uporabiti pri zagotovitvi izvedbe še obsežnejših študijih v prihodnjih letih, ki bodo v veliki meri pripomogle k zaščiti te redke in dragocene živalske vrste.

Dodaj odgovor