Oranžno površje Titana

Dokaj jasni posnetki, ki jih je s Titana na Zemljo poslala sonda Huygens, so pokazali, da je površje največje Saturnove lune precej krhko in obdano s tanko skorjo nežno oranžne barve.

»Najbližjo podobnost površju predstavljata moker pesek ali ilovica,« je pojasnil John Zarnecki, vodja tehnologije, s katero znanstveniki analizirajo površje lune.

Esini znanstveniki so seveda nad posnetki in samim uspehom misije navdušeni, saj je misija potrdila nekatere dolgo veljavne teorije, poleg tega pa postregla tudi z nekaterimi vznemirljivimi presenečenji. Na slikah, ki jih je sonda posnela takoj po spustu na površje lune, je namreč jasno zaznati sledi tekočine, ki se najverjetneje pretaka po kanalih, morda celo na ogromnih predelih površja. Strokovnjaki celo predvidevajo, da ravni temni material predstavlja naravni drenažni sistem ter da je na slikah morda mogoče videti celo nekakšne obalne predele.

Tanka plast oblakov ali megle, ki obdaja planet, se nahaja približno 20 kilometrov nad površjem lune, medtem ko je na samem površju skorajda ni zaslediti. Oblaki so najverjetneje sestavljeni iz najrazličnejših oblik metana.

Z mikrofonom, nameščenim na 320 kg težki sondi, so znanstveniki ujeli glasen, agresiven zvok. Kaj natančno bi lahko zvok pomenil, znanstveniki za enkrat še ne vedo, vendar pa so povedali, da so na površju zaznali vetrove, ki pihajo s hitrostjo 15 mph.

Titan je prva luna, poleg Zemljine luni, ki jo raziskujemo Zemljani. Znanstveniki menijo, da je njena atmosfera precej podobna Zemljini atmosferi, zato menijo, da bo preučevanje Titana posredovalo neprecenljive podatke o nastanku Zemlje.

Znanstveniki kljub razočaranju po tem, ko je odpovedal eden izmed dveh podatkovnih kanalov na Huygensu in jih prikrajšal za polovico izmed vsaj 700 pričakovanih posnetkov površja lune, upajo, da se bodo uspehi nadaljevali. Vsi ostali instrumenti, vključeni v 3,3 milijone ameriških dolarjev vredno misijo Cassini-Huygens, namreč delujejo brezhibno.

Dodaj odgovor