Nessie vendarle ne obstaja

BBC-jeva raziskovalna skupina je dokazala, da pošast iz jezera Ness ne obstaja. S pomočjo 600 ločenih sonarjev in satelitsko tehnologijo, so proučili prav vsako luknjo v jezeru in tako natančno analizirali vodo škotskega turističnega kraja, vendar v jezeru niso našli sledu legendarne pošasti.

Predhodna videnja pošasti so vodila do suma, da gre za plesiozaura, vrste morskih plezalcev, ki so izumrli skupaj z dinozavri. Znanstveniki so menili, da bi takšna žival v hladnih vodah jezera Ness morda lahko preživela, ne glede na to, da so živali te vrste navadno živele v toplejših subtropskih vodah. Zato so, da bi ugotovili obnašanje plesiozaura, proučili navade modernih morskih plezalcev, kot so krokodili in želve usnjače.

Upali so, da bodo z odlično izpopolnjeno tehnologijo na krovu ladje zaznali zrak v Nessinih pljučih. Nekaj metrov pod površjem so zaznali plovec, tako so ugotovili, da naprava resnično deluje, vendar Nessi ni bilo nikjer.

“Jezero smo prečesali od obale do obale, od vrha do dna, pregledali smo vse, a ni bilo sledu o kakršnikoli veliki živali, ki bi živela v tem jezeru,” je povedal Ian Florence, strokovnjak, ki je vodil raziskavo.

BBC-jeva raziskovalna skupina je prepričana, da je edino pojasnilo za vztrajanje pri mitu o pošasti to, da ljudje vidijo kar pač želijo videti. Da bi to dokazali so pod gladino jezera skrili zaščitno napravo in jo pred očmi turistov dvignili. Ko so kasneje povprašali ljudi kaj so videli jih je večina povedala, da so ugledali oglat predmet, kar nekaj pa jih je bilo prepričanih, da so videli pošast iz jezera Ness.

Dodaj odgovor