Nenaden stres lahko povzroči odpoved srca

Študija zdravnikov z univerze John Hopkins je pokazala, da lahko nenaden stres, tudi pri popolnoma zdravi ženski, povzroči odpoved srca.

Iz poročila raziskovalcev je razvidno, da na nenadno odpoved srca v največji meri vpliva močna žalost, strah in jeza, ki srcu lahko preprečijo zmožnost za črpanje krvi. Zdravniki so stanje poimenovali kardiomiopatija. Stanje je po besedah zdravnikov precej drugačno od srčne kapi, po kateri si lahko pacienti popolnoma opomorejo in trajno ne poškoduje srčne mišice.

Poleg tega pri s stresom povezanih odpovedih srca do zastojev ne prihaja zaradi krvnih strdkov, ki preprečujejo cirkulacijo krvi in njen dotok do srca. Duševni stres lahko povzroči srčno kap pri ljudeh s kroničnimi boleznimi srca.

Strokovnjaki pravijo, da je zelo pomembno ločiti med obema oblikama, torej med »sindromom strtega srca« in običajno srčno kapjo, saj je le tako pacientu mogoče ponuditi primerno obliko zdravljenja in ga zavarovati pred morebitno odvisnostjo pri zdravljenju srca.

Zaenkrat je še nejasno, kako srce odpove zaradi duševnega stanja, vendar so raziskave pokazale, da se največkrat pojavlja med ženskami.

Dodaj odgovor