Najvišja zgradba na svetu bo v Avstraliji

Avstralsko podjetje načrtuje izgradnjo najvišje zgradbe na svetu – sončnega stolpa. Projekt je del globalne kampanje za vzpodbujanje uporabe bolj obnavljajoče energije.

Pri Enviromissionu so zatrdili, da bo stolp v višino meril kilometer in bo tako kar dvakrat višji od trenutno na svetu najvišje zgradbe v Torontu – Canadian National Tower.

Milijardo avstralskih dolarjev vreden projekt je podprla tudi avstralska vlada. Zgradba se bo nahajala v oddaljenem predelu Buronga v Novem južnem Walesu in pričakuje se, da bo izgradnja zaključena leta 2006.

V kolikor se bo izkazala za uspešno bi celotna struktura lahko omogočala dovolj električne energije za 200.000 domov in prihranila več kot 700.000 ton toplo grednih plinov, ki bi jih drugače proizvedli s premogom ali s električnimi postajami na nafto.

Direktor Enviromissiona Roger Davey je povedal, da je navkljub trditvam ljudi o tem, da poskuša izgraditi nemogoče prepričan, da mu bo uspelo.

Zgradba, ki bo zajemala površino podobno nogometnemu stadionu, se bo nahajala v centru ogromne, 7 kilometrov velike steklene strehe. Sonce bo ogrevalo zrak pod streho, ki se bo dvigoval in ustvaril veliko koncentracijo toplega zraka v stolpu. Zrak bo potegnilo v 32 turbin, ki se bodo vrtele in 24 ur na dan proizvajale energijo.

Stolp je izumil nemški gradbeni inženir Schlaich Bergerman, ki je že izgradil 200 metrov visok predstavitveni stolp v Španiji leta 1982.

Stolp je že pridobil podporo avstralske vlade in vlade Novega južnega Walesa, ki sta projekt označile za državno pomembnega. Poleg tega vlada načrtuje izgradnjo stolpa z močno intenzivnostjo luči, ki ga bodo obkrožale in na ta način preprečile trčenje letal v zgradbo.

Dodaj odgovor