Kakšna bo usoda Hubbla?

Kot vse kaže bosta največji žrtvi krčenja Nasinega proračuna za leto 2006 slavni vesoljski teleskop Hubble in misija z namenom raziskave Jupitrovih lun.

Na podlagi številnih prošenj in predlogov so se Nasini strokovnjaki odločili vesoljski observatorij Hubble vrniti na Zemljo.

Nasin skupni proračun se bo v letu 2005 zvišal za okoli 2,4 odstotka, na približno 16,5 milijarde ameriških dolarjev, le 93 milijonov ameriških dolarjev pa nameravajo nameniti za projekt Hubble.

Ameriška vesoljska agencija Nasa jo je – v primerjavi z nekaterimi drugimi vladnimi agencijami – pri krčenju proračuna za leto 2006 s strani ameriškega predsednika Busha dokaj dobro odnesla. Vendar pa v Beli hiši vesoljskim raziskavam ne nameravajo nameniti toliko denarja, kot je bilo prvotno začrtano, kar pomeni slabo novico za Hubble.

Sprva so Nasini znanstveniki nameravali organizirati popravljalno misijo ostarelega teleskopa, ki so jo nato zaradi pomanjkanja denarnih sredstev odpovedali. Nato so nameravali na satelit poslati robota, ki naj bi ga pripravil za varen pristanek v ocean, a so se na koncu odločili, da bi bila takšna misija precej tvegana in so jo zato odpovedali.

Ameriška vesoljska agencija, ki deluje pod taktirko predsednika Busha in njegove vizije o podrobnih raziskavah vesolja, se v zadnjem času usmerja predvsem k človeškim misijam na Luno in Mars, medtem ko za druge projekte zmanjkuje denarja.

Takšen odnos do vesoljskega teleskopa Hubble, ki je leta in leta strokovnjakom na Zemljo posredoval neprecenljive informacije iz vesolja, je razjezil nekatere strokovnjake, ki so prepričani, da se teleskopov čas še ni povsem iztekel in da bi mu z nekaj popravili lahko podaljšali življenjsko dobo. Tako so se odločili skupaj nastopiti pred kongresom in tako pridobiti potrebna finančna sredstva za rešitev teleskopa.

Dodaj odgovor