Je masovno izumrtje povzročilo globalno segrevanje

Mednarodna raziskovalna skupina meni, da je masovno izumrtje pred 250 milijoni let povzročilo globalno segrevanje in ne gigantski asteroid. V tem obdobju je izumrlo več kot 90 odstotkov vseh morskih vrst in skoraj tri četrtine vseh kopenskih vrst rastlin in živali.

Znanstveniki so v preteklosti našli številne dokaze o tem, da je v Zemljo treščil asteroid ali meteor in povzročil globalno katastrofo, vendar sedaj raziskovalci menijo, da so bili vzroki za izumrtje precej dolgotrajnejši in da je glavni razlog za globalno izumrtje globalno segrevanje.

Kliti Grice z univerze za tehnologijo Curtin v Perthu (Avstralija) je s svojo raziskovalno skupino proučila usedline, ki so jih izvrtali na avstralski in kitajski obali ter v njih našli dokaze, da je oceanu pred več sto milijoni let v veliki meri primanjkovalo kisika, medtem ko je bil poln bakterij, ki se prehranjujejo z žveplom.

Takšne najdbe in ugotovitve so konsistentne z nizko vsebnostjo kisika v atmosferi, zastrupljeni z vročimi, žveplenimi, vulkanskimi emisijami.

Druga raziskovalna skupina pod vodstvom Petra Warda z univerze Washington je med proučevanjem fosilnih dokazov v južni Afriki prav tako našla malo dokazov o globalni katastrofi, temveč le dokaze o postopnem izumiranju vrst.

V namen študije so proučili 126 vretenčarjev in dvoživk s področja kotline Karoo v južni Afriki, kjer se nahaja ogromen sediment iz obdobja na prehodu permija v trias, pred 250 milijoni let. Ugotovili so dva vzorca. Eden kaže na postopno izumiranje skozi obdobje 10 milijonov let in drugi vrhunec izumiranja, ki je trajal okoli 5 milijonov let. Živali in rastline tako s kopnega kot tudi z morja so sočasno izumirale in, kot vse kaže, iz povsem enakih razlogov – zaradi previsokih temperatur in premalo kisika.

Strokovnjaki menijo tudi, da so masovne vulkanske erupcije ozračje napolnile s toplogrednimi plini, ki so v atmosfero ujeli vročino, in vplivale na porast globalnih temperatur.

Strokovnjaki menijo, da so se temperature postopoma zviševale, dokler niso dosegle kritične točke, ko je večina zemeljskih bitij izumrla. Udarec pa ni bil samo eden, ampak je prišel v paketu: najprej vročina in nato še pomanjkanje kisika, s čimer se večina tedanjih živih bitij enostavno ni mogla soočiti.

Dodaj odgovor