Hiter razcvet južnoameriške kulture

Strokovnjaki so ugotovili, da se je prva ameriška civilizacija na osrednji obali Peruja pred 5000 leti izredno pospešeno razširila. V manj kot 150 letih so se ljudje iz preprostih lovcev, ki so živeli v majhnih skupinah, prelevili v kompleksno družbo, sposobno razvoja neverjetne arhitekture.

Davni prebivalci Južne Amerike so neverjetne pričeli graditi v približno istem času, kot so Egipčani zgradili prvo veliko piramido. Njihove zgradbe so povsem značilnih oblik: pravokotne kamnite stopničaste piramide. Gradili so jih strogo natančno s skrbno izbranimi kamni, izmed katerih so vsakega posebej povili v posebno zaščitno plast. Vsaka zgradba je imela v sredini tudi značilen okrogel 20 do 40 metrov dolg trg.

Ameriška kultura je imela popolnoma drugačen vzorec. Primanjkovalo jim je lončevine, katere primerki označujejo zgodovino srednjega vzhoda, prav tako s tega področja ni znanih veliko zapisov, skulpturne umetnosti itd. Prav za prav bi lahko rekli, da davni prebivalci Južne Amerike za seboj niso pustili zanimivih artefakov, ki bi pritegnili pozornost prvih arheologov in plenilcev grobov.

Dodaj odgovor