Geološko aktiven Mars

Rdeči planet konec koncev le ni »mrtev« planet. Tako vsaj menijo evropski znanstveniki, katerih raziskave so pokazale, da so vulkani na Marsu nazadnje bruhali pred več kot dvema milijonoma let, vendar se lahko zgodi, da izbruhnejo ponovno.

Fotografije, ki jih je na Zemljo poslal inštrument s krova evropskega vesoljskega plovila Mars Express, nakazujejo na to, da bi se led ledenikov lahko ohranil na zahodnem pobočju Olympus Mons, največjega vulkana v našem sončnem sistemu.
Odkritje, da bi lahko bil Mars geološko aktiven, je precej dramatično. Vulkani namreč brizgajo vodo, pline, minerale in preoblikujejo pokrajino. Tako so ugotovitve ponovno povečale upanje, da bi na Zemljinem manjšem sosedu lahko bilo življenje.

Mars Express je okoli Marsa pričel krožiti že januarja letos. Od začetka svoje misije je izrisal niz topografskih zemljevidov Rdečega planeta, natančnejših kot kdaj koli poprej. Mars Express je prvič omogočil proučevanje geoloških značilnosti, vzorce drenaž, sledi vulkanskih izbruhov in davnih ledenih grebenov na Rdečem planetu.

Dokazi, ki jih je skupina raziskovalcev iz Berlina, Moskve, Havajev in ZDA izpostavila, so, da je Mars aktiven v vsaj 80 odstotkih svoje zgodovine, zadnje vulkanske erupcije pa so stare okoli 2 milijona let.

Že v začetku tega leta je Mars Express potrdil prisotnost metana v Marsovi atmosferi. Na Zemlji je metan mogoče povezati z biološkim razkrojem ali razpadanjem snovi. Lahko ima tudi vulkanski izvor. In če metan prihaja iz vulkanov, ne glede na to, da je na površju Marsa neizmeren mraz, to pomeni, da je pod njegovo skorjo topleje. Kjer je toplota, je tudi tekoča voda in s tem potencialen življenjski prostor mikrobov.

Dodaj odgovor