Debelost je povezana s spolno zrelostjo

Strokovnjaki z Univerze v Illinoisu (UIC), Chicago, menijo, da bi spolna zrelost lahko različno vplivala na rast in končno težo ter višino tako pri fantih kot pri dekletih.

Ocenili so telesno strukturo in spolno razvitost več kot 3.000 dečkov in deklic, starih med 8 in 14 let.

Da so lahko preučili povezavo med spolno zrelostjo in debelostjo, so morali prilagoditi leta, etnično pripadnost, družinske prihodke, način prehrane in fizične aktivnosti sodelujočih.

Skupina raziskovalcev je ugotovila, da so dečki, ki so se sorazmerno hitro spolno razvili, precej višji – a ne tudi težji – kot njihovi spolno manj razviti vrstniki.

V primerjavi s fanti je zgodnja spolna zrelost pri deklicah povezana tako s povečano višino kot tudi s povečano težo.

“Med postopkom rasti pri dečkih je več energije posvečene višini kot pa razvoju maščobnega tkiva, medtem ko pri zgodaj spolno zrelih deklicah pride do večjega nalaganja maščobnega tkiva,” je povedal dr. Youfa Wang, profesor asistent za človeško prehrano na UIC.

Poudaril je, da bo za zmanjšanje naraščajočega števila otrok s prekomerno telesno težo potrebno izvedeti še veliko o povezavi med spolno zrelostjo in debelostjo. Lahko pa strokovnjake pripelje k učinkovitejšim metodam in virom za preprečevanje in uravnavanje prekomerne teže otrok in odraslih.

Dodaj odgovor