Čudovite barve Pompejev

Italijanski raziskovalci so odkrili formulo znamenite rdeče barve iz Pompejev, svetlikajoče in intenzivne barve, ki prevladuje na zidovih starodavnega mesta.

Zidovi mesta, ki ga je leta 79 našega štetja pokopal katastrofalni izbruh bližnjega vulkana, imenovanega Vezuv, so namreč še danes poslikani s čudovitimi slikami, ki so odlično ohranjene še danes, skoraj 2000 let po katastrofi.

Najčudovitejše poslikave se nahajajo na stenah tako imenovane Vile skrivnosti, ki predstavljajo eno najbolj močnih in intenzivnih slikarij davnega sveta. Kljub temu, da jo sestavlja enostavno barvilo cinober, je rdeča barva iz Pompejev resnično edinstvena. V primerjavi z običajnimi plastmi cinobra je tudi veliko kvalitetnejša.

Po letih analiz in raziskav, zakaj se barva iz Pompejev, glede na to, da izhaja iz enakih mineralnih pigmentov, tako razlikuje od običajnih barv, so raziskovalci ugotovili, da je cinober pravzaprav sulfid živega srebra. In izkazalo se je, da so v Pompejih rdečo barvo pridobivali na prav poseben način. Naravno barvo cinobra so »obdelovali« s posebnim postopkom, ki je menda vključeval prečiščevanje in brušenje. Finejša kot so zrnca, lepša in obstojnejša je barva.

Na podlagi ugotovitev raziskovalcev z univerze Federico II v Neaplju rdeča barva iz cinobra za svojo obstojnost in kvaliteto zahteva resnično svojevrstno »obdelavo«. Čudovito ohranjene freske ostankov mesta, ki so na stotine let ležale prekrite z lavo, pa so le še dokaz več za spretnost obvladovanja barv starih Rimljanov.

Dodaj odgovor