Bi tudi opice plačale za seks?

Ljudje plačujejo za seks, gledanje drugih pri spolnih odnosih, žgečkljive slike svojih najljubših zvezd itd. Izkazalo se je, da so tudi opice zmožne podobnega početja. Nova študija je namreč pokazala, da so tudi opice pripravljene »plačati« za seksi fotografije priljubljenega predstavnike svoje družbene skupine.

Gre za prvo študijo, ki je dokazala, da opice dojemajo vizualne informacije svojih socialnih vrednot, na podlagi katerih se pojavi spontana diskriminacija med člani neke skupine.

Ker je večino izmed ugotovitev mogoče povezati z obnašanjem ljudi, so izvajalci študije prepričani, da jih bodo njihove ugotovitve privedle do boljšega razumevanja nekaterih nevroloških deformacij, kot je na primer avtizem.

Študija je zajemala skupino dvanajstih odraslih opic vrste resus. Po tem, ko so raziskovalci določili njihov socialni položaj, so posneli fotografije najbolj in malo manj priljubljenih opic ženskega spola. Nekatere izmed njih so slikali z zadnje strani, tako da je bila na fotografijah lepo vidna njihova zadnjica in genitalije. Drugi niz slik je vključeval zgolj posnetke obeh spolov opic od vratu navzgor.

Ko so štirim samcem prikazovali posnete fotografije, so jih ob vsakem pogledu z ene na drugo fotografijo nagradili s sokom. Kadar so imeli na izbiro ogledati si sliko opice z vrha družbene lestvice, so samci pogosto odklonili nagrado, samo da so si lahko ogledali sliko, medtem ko so za pogled na opico z nižjega položaja družbene lestvice že za sam pogled na fotografijo zahtevali dodatno nagrado. Seveda so vsi štirje samci najbolj uživali ob pogledu na fotografije, na katerih so bile posnete samice z zadnje strani.

Raziskovalci tako upajo, da se bodo s pomočjo raziskav naučili veliko več ne le o obnašanju opic, ampak tudi o ljudeh.

Dodaj odgovor