Angular stolp namesto World Trade Centra

Župan Michael Bloomberg je v torek razglasil načrt, na portugaleskem rojenega in v New Yorku živečega arkitekta Daniela Libeskinda, kot najprimernejšega za ponovno izgraditev objekta na mestu nekdanjega WTC-ja.

Načrt vsebuje poševne, koničaste stolpe z 576 m visokim koničastim vrhom, ki sega v nebo. Prav tako je ohranil del ostankov, ki so predstavljali temelje originalnalnih 412 m visokih dvojčkov. Tako si je Libeskind zamislil muzejsko mesto v spomin skoraj 2.800 žrtvam atentata 11. septembra 2001. Konstrukcija vključuje pet močnih geometrijskih stolpov in več manjših kulturnih zgradb.

Guverner mesta New York George Pataki je povedal, da Libeskindov načrt ščiti tako imenovano “ground zero” in “vrača življenje v spodnjem Manhattanu, kar ima izredno pomembno za prihodnost”.

57 letni arhitek je izdelavo svoje konstrukcije ocenil na okoli 330 millionov ameriških dolarjev, ki jih nameravajo pridobiti iz zavarovalnih premij padlih dvojčkov in javnega denarja. Vendar je trenutno še neznano kdaj nameravajo pričeti z gradnjo.

Dodaj odgovor